»Žal je letošnja letina zopet zelo slaba, saj naj bi skupni pridelek znašal le 30 odstotkov lanske letine, na Goriškem in v Brdih pa le 10 odstotkov.«
»Oljčno olje vsebuje pretežno enkrat nenasičene maščobne kisline tudi do 75 odstotkov, in je zato oksidaciji podvrženo bistveno manj kot rastlinska olja z visokim deležem večkrat nenasičenih maščobnih kislin.«
»Jasno je, da poraba oljčnega olja v Španiji upada.«
»Nekateri proizvajalci lahko svoje olje označijo kot ekstra deviško, čeprav ne izpolnjuje zahtevanih standardov kakovosti.«
»Svetovna cena oljčnega olja je v veliki meri odvisna od Španije.«
»To ne drži, saj je oljčno olje zaradi visoke vsebnosti enkrat nenasičenih maščob in antioksidantov termično celo bolj stabilno kot mnoga druga rastlinska olja.«
»Kako bomo reševali oljke pred močnimi napadi oljčne muhe, ne vemo. Če bodo napadi muhe močni in če ne bomo imeli ustreznega sredstva, bomo ob letino, to je nam oljkarjem zelo jasno.«
»Naša naloga je bila, kako 'uglasbiti' oljčno olje, zato je na preprosti steklenički v ospredju grafični element olive v obliki note.«
»Smo dobri 'čistilci' slabega oljčnega olja. Seveda v sodelovanju z upravo za varno hrano, ki skrbi za to, da so ti redni monitoringi vsako leto.«
»Če želimo v oljčnem olju ohraniti kar največ za zdravje koristnih snovi, predvsem antioksidantov, je najbolje, da ga uporabljamo za hladne jedi, ali pa da ga dodamo v čim kasnejši fazi kuhanja.«
Kliknite povezavo za prikaz izjav v želenem obdobju